Brezplačna dostava in popusti na Logitech uspešnice – samo še do konca februarja! Kupi zdaj!
Skupina
Knjige
Strokovna literatura
Zgodovina
Cenovni razred
Dobava

Zgodovina slovenskega filma

Moj voziček

Izdelki v vozičku Kol Cena
Skupaj 0,00 €

NA BLAGAJNO

Izdelka trenutno ni v ponudbi

Izdelek ni več na voljo ali pa šele prihaja na tržišče in nimamo podatkov o dobavnem roku in ceni. Za dodatne informacije nas kontaktirajte tukaj.

POIŠČI PODOBNE

Pričujoča knjiga Zgodovina slovenskega filma avtorja Zdenka Vrdlovca je celosten prikaz razvoja filma, tako kot se za kinematografsko industrijo dejansko spodobi. Pred bralca argumentirano in slikovito prikaže vse faze razumevanja zgodovinskega razvoja filma, ki je pripeljal do njegove sedanjosti. To pomeni, da zaobjame začetke, vezane na prikazovanje - na tisto spektakelsko funkcijo filma, zaradi katere edino zares še vedno hodimo v kino - začetke slovenske produkcije, prve slovenske filmske zvezde, in predvsem idejne, če ne že kar prve politično-ideološko obarvane odzive na začetek sedme umetnosti ali filmske industrije pri nas. Pomemben presežek knjige je namreč prav vpetost razvoja filma v trenutno politično situacijo.

Vendar pa ta Zgodovina slovenskega filma ni običajen nabor podatkov, kakršne nazadnje lahko najdemo v različnih bazah podatkov, na spletnih straneh in v publikacijah institucij: je svoboden, svobodomiseln, na trenutke radikalen presek posameznih obdobij slovenskega filma, ki odraža tudi in predvsem avtorjevo razumevanje sedanjosti. Brez zgodovinske, idejne polarizacije ob začetkih filma morda ne bi imeli toliko sedanjih zadreg z razumevanjem filmske industrije, ki je sicer preprosta, ko gre za tuj film, in zelo zapletena, ko gre za domač film. Brez različnih sistemov podpore filmu, ki se je spreminjala glede na vsakokratno politično ozadje, se morda ne bi zavedli, da se v življenju s strukturo oblasti spreminja vse, življenje v najmanjših podrobnostih in z njimi film, še zlasti naš, tako zelo obremenjen s pričakovanji tistih za kamero in tistih pred platnom.

Nekaterih filmov tako v tej Zgodovini ne boste našli, kar ne pomeni, da niso dobri, da niso vaši, toda avtorjev izbor je svoboden premislek gledalca. Tako kot si vsakdo izmed sam izbere film, sam vplača vstopnico ali si naloži film, tako si avtorji jemljejo legitimno pravico, da za svojo izbiro stojijo in jo zagovarjajo. Predvsem pa se, da se odločijo in si izberejo svoj film. Oči kritika so samo njegove. Sedanjost slovenskega filma kot dedinja te preteklosti pa je že druga zgodba.

Srečno, Kekec (1963)

 

Recenzija knjige, Mladina

Šifra izdelka: DIzgslofilm
Popularnost med podobnimi ponudbami: 22. mesto

Karakteristike Zgodovina slovenskega filma
Avtor: Zdenko Vrdlovec
Strani: 336
Vezava: broširana
Dimenzije: 240 x 240 mm

Mnenja in ocene kupcev za Zgodovina slovenskega filma

Bodi prvi in napiši mnenje!

Za najbolj koristna mnenja podarimo 1 € dobroimetja.

Napiši svoje mnenje

Za komentiranje se morate prijavit v EnaA!

 

Kupci Zgodovina slovenskega filma so izbirali tudi med:

Vaši zadnji ogledi