Brezplačna dostava in popusti na Logitech uspešnice – samo še do konca februarja! Kupi zdaj!
Skupina
Knjige
Bukvarnica
Kratka proza
Znamka
Didakta (1)
Cenovni razred
0 € - 24 € (1)
Dobava
Na zalogi (1)
Do 2 dni (1)
Do 3 dni (1)
Do 7 dni (1)
Do 15 dni (1)
Do 30 dni (1)

Kliči me Brooklyn

Moj voziček

Izdelki v vozičku Kol Cena
Skupaj 0,00 €

NA BLAGAJNO

Izdelka trenutno ni v ponudbi

Izdelek ni več na voljo ali pa šele prihaja na tržišče in nimamo podatkov o dobavnem roku in ceni. Za dodatne informacije nas kontaktirajte tukaj.

POIŠČI PODOBNE

To je zgodba o več romanih: o prvem, ki ga Gal ni mogel napisati do konca, o drugem, ki ga je njegov prijatelj Néstor pustil v stekleni niši na njegovem grobu, pa še o tretjem, kajti na Néstorjevo presenečenje je romanu, za katerega je mislil, da ga je dokončal, manjkal še del, s katerim bi dobil celovit pomen. Na zadnjih straneh se pripoved, ki jo ima bralec pred seboj, naglo sklene v nenavaden konec in se dovrši v besedilo, ki za edini mogoči naslov terja prav Kliči me Brooklyn.

Brooklynski vrtinec
Brooklyn, nekdaj samostojno mesto na Long Islandu s prvimi nizozemskimi naseljenci, ki so ga po vasi v domovini poimenovali Breuckelen, danes eno izmed petih newyorških mestnih okrožij, v katerem živi več kot dva in pol milijona prebivalcev, je bil v prejšnjem stoletju med drugim znan kot območje, kjer so bivali in ustvarjali številni umetniki, še danes pa poleg svojega izjemnega duha, ki mu ga daje njegova arhitektura, ohranja tudi svojski način kulturnega življenja, ki mu vtiskujejo pečat številne priseljenske skupnosti. Zlasti znan je Brooklyn po dogodkih in dejavnostih, povezanih s književnostjo, in po slavnih avtorjih, ki so tam živeli in še živijo.

Ime Brooklynski Cikloni, ki so si ga dali člani brooklynskega bejzbolskega moštva po Cyclonu, vlakcu smrti zabaviščnega parka na Coney Islandu, bi se prav lahko navezovalo tudi na raznoteri nabor književnih likov z razburkanim življenjem, po katerem se odlikuje roman Kliči me Brooklyn španskega avtorja Eduarda Laga, rojenega v Madridu leta 1954, ki se je, kot večina njegovih junakov, priselil v New York. V tem mestu živi že dobrih dvajset let, dela kot profesor književnosti in direktor španskega Inštituta Cervantes. Prevedel je dela Henryja Jamesa, Johna Bartha, Sylvie Plath in Junota Díaza, leta 2002 dobil pomembno nagrado Bartolomé March za kontrastivno analizo treh španskih prevodov Joyceovega Uliksesa, objavil zbirko novel Razpršene zgodbe (Cuentos dispersos, 2000), potopis Mehiški zvezek (Cuaderno de México, 2000) in roman Tat zemljevidov (Ladrón de mapas, 2008). Kliči me Brooklyn (Llámame Brooklyn, 2006) je njegov prvi roman, ki ga je, kot pravi sam, pisal skoraj petnajst let. Nagrajen je bil s prestižnimi književnimi nagradami, najprej z najstarejšo špansko nagrado za književnost Nadal, potem z nagrado mesta Barcelone, nagrado kritike za najboljše književno delo v španščini ter z nagrado Fundacije Lara. Tako bralce kot tudi kritike je prijetno presenetil z odličnim portretiranjem zvečine brooklynskih posebnežev v zgodbi o pisatelju Galu Ackermanu, čigar delo o Brooklynu bo napisano šele po njegovi smrti, ko bo gradivo, plod dolgoletnega zbiranja, zaradi dane obljube vzel v roke njegov varovanec in prijatelj, španski priseljenec Néstor Chapman, in iz njega ustvaril povezano zgodbo. Tako ima roman, ki med drugim obravnava tudi samo pisanje romana, pravzaprav troje avtorjev: Ackermana, Chapmana in Laga. Zgradba je osnovana na preskokih med dvema glavnima pripovedovalcema: Ackermanom, ki je rojen med špansko državljansko vojno in ga posvoji Američan, član mednarodnih brigad, in Chapmanom, novinarjem, ki po Ackermanovi smrti poskuša zvesto prikazati njegovo življenjsko pot z njegovega zornega kota in s pomočjo njegovega gradiva. V ospredju je Ackermanova ljubezen do Nadje Orlov, hčere ruskih priseljencev in nadarjene glasbenice, ki pa se v iskanju same sebe od njega čedalje bolj in nepreklicno odmika. Osrednji kraj, kjer se stikajo usode posebnežev z burnim življenjem in nemirnim značajem, je brooklynski bar Oakland, ki jim daje zavetje, a jih prav zato posrka vase in jim onemogoči najti pot v normalno življenje.

Proti koncu zgodbe, čez nekaj let, ko je Ackermanov roman že napisan in se je Néstor Chapman že preselil nazaj v Španijo, se nepričakovano pojavi lik, ki bi lahko vso zgodbo postavil na glavo in popolnoma spremenil zorni kot pripovedi, a to možnost avtor Chapman, navzlic skušnjavi, ki ji je ime Brooklyn, naposled zavrne, saj knjiga že ima svojo obliko, napisana je že, Ackerman jo je napisal za Nadio in nič več je ne more spremeniti. To mikavno možnost zavrne tudi Lago kot avtor, kajti knjiga bralca že iz prihodnosti nagovarja nespremenjena, takšna, kot je: Daj, kliči me, imenuj me, reci mi Brooklyn.

Marjeta Drobnič

 

Šifra izdelka: DIklibrook
Popularnost med podobnimi ponudbami: 12. mesto

Karakteristike Kliči me Brooklyn
Avtor: Lago Eduardo
Prevajalec: Marjeta Drobnič
Strani: 368
Vezava: trda
Dimenzije: 205 x 205 mm

Mnenja in ocene kupcev za Kliči me Brooklyn

Bodi prvi in napiši mnenje!

Za najbolj koristna mnenja podarimo 1 € dobroimetja.

Napiši svoje mnenje

Za komentiranje se morate prijavit v EnaA!

 

Kupci Kliči me Brooklyn so izbirali tudi med:

Vaši zadnji ogledi