Skupina
Knjige
Leposlovje, romani, potopisi
Znamka
Didakta (1)
Cenovni razred
0 € - 24 € (1)
Dobava
Do 3 dni (1)
Do 7 dni (1)
Do 15 dni (1)
Do 30 dni (1)

Moj voziček

Izdelki v vozičku Kol Cena
Skupaj 0,00 €

NA BLAGAJNO

Izdelka trenutno ni v ponudbi

Izdelek ni več na voljo ali pa šele prihaja na tržišče in nimamo podatkov o dobavnem roku in ceni. Za dodatne informacije nas kontaktirajte tukaj.

POIŠČI PODOBNE

Janja Vidmar velike mladostne probleme, ki se zdijo nerešljivi, opiše humorno, ampak vse opisano lahko postane smešno šele zdaj, ko iz časovne distance gleda na preteklost. 

V delu so opisani pomembni dogodki: zgodovinski (ti so povezani s Titom) in osebni (Jancino odraščanje, težave s sprejemanjem lastnega telesa, iskanje smisla in postavljanje ciljev), oboji pa so med seboj prepleteni. Jancina izkušnja je pravzaprav izkušnja odraščanja ob koncu socializma pred razpadom Jugoslavije: hrepenenje po kavbojkah Levi's, dobrinah, ki jih ni bilo, so se pa dobile takoj čez mejo v Avstriji (kava, čokolada, vinilne plošče svetovno priznanih izvajalcev glasbe ...) in hkrati izkušnja dozorevanja iz majhne deklice, ponosne Titove pionirke, do rokerice, ki z izgubo nedolžnosti na dan Titove smrti prestopi iz otroštva v ženskost. Naslov romana se nanaša na Jancino rdečico, ki jo obliva vedno, najpogosteje ob najmanj primernih trenutkih.

Pink je knjiga za mlade, ki ob odraščanju odkrivajo meje sveta in odrasle, ki se bodo s smehom in nostalgijo spomnili preteklih let.

 

Knjiga je prejela znak kakovosti Zlata hruška.

 

Knjiga je prejela tudi nagrado Večernica 2008.

Žirija za nagrado, ki jo podeljuje časopisna hiša Večer, je zapisala, da gre za pisateljičin najbolj avtobiografski roman do zdaj, umeščen v 70. leta v Maribor. Žirija za izbor večernice v sestavi Tone Partljič, Manca Perko, Dragica Haramija, Ida Mlakar in Melita Forstnerič Hajnšek je v utemeljitvi navedla, da je Pink, ki je izšel pri založbi Didakta, "hommage generaciji, ki je rasla v času hlepenja po zahodnih dobrinah, kot so bile milka, banane, rama, generaciji, ki ni imela ničesar, je pa imela drug drugega, kot pravi pisateljica".

Avtorici je po mnenju žirije uspelo z jasno gesto obvladati vso gmoto spominov in jih organizirati v zabavno, pikro, otožno, avtoironično zgodbo, ki deluje sveže in vznemirljivo za vse generacije - tiste, ki so še doživele redukcije, somrak Titovega odhajanja, "švercanje", in one, rojene po Titovi smrti. Za tiste, ki niso doživeli rockerskih "frikov", Titovih pionirjev, mladincev in državnih blagovnih rezerv, pa Pink odstira svet odraščanja, ki s tem današnjim nima, pa spet ima toliko skupnega. (vir: RTV SLO).

DRAMSKA PREDSTAVA PINK 

Lutkovno gledališče Ljubljana je na svoj Dramski oder za mlade postavilo predstavo Pink, ki je nastala po istoimenskem, nagrajenem mladinskem romanu Janje Vidmar, ki je izšel pri založbi Didakta. Pink je predstava za mlade, ki ob odraščanju odkrivajo meje sveta in odrasle, ki se bodo s smehom in nostalgijo spomnili preteklih let. Junakinja Janca odrašča v socialističnih sedemdesetih letih, a se podobno, kot vsak najstnik sooča z zadregami, ki jih prinašajo najstniška leta in odraščanje. Od prvega poljuba in ljubezni, do menjanja identitete med hipiko in pankerico, odraščanje, ki se konča s prvim seksom na dan Titove smrti.

 

Roman Pink, na katerem temelji tudi predstava, govori o odraščanju Janjice (v predstavi jo igra Alenka Tetičkovič) v krogu svoje družine v času, ki ga ni več, a so ga naše generacije doživele, druge mlajše pa doživljale in spremljale skozi naše pripovedi. Ta čas je nekako še vedno prisoten v našem življenju in interpretiran skozi različne zorne kote. Foto: LGL

Šifra izdelka: DIpink

Karakteristike Pink
Avtor: Janja Vidmar
Strani: 140
Vezava: broširana
Dimenzije: 200 x 200 mm
Ilustrator: Urh Sobočan

Mnenja in ocene kupcev za Pink

Bodi prvi in napiši mnenje!

Za najbolj koristna mnenja podarimo 1 € dobroimetja.

Napiši svoje mnenje

Za komentiranje se morate prijavit v EnaA!

 

Kupci Pink so izbirali tudi med:

Vaši zadnji ogledi