Skupina
Knjige
Leposlovje, romani, potopisi
Znamka
Didakta (1)
Cenovni razred
0 € - 24 € (1)
Dobava
Do 3 dni (1)
Do 7 dni (1)
Do 15 dni (1)
Do 30 dni (1)

Moj voziček

Izdelki v vozičku Kol Cena
Skupaj 0,00 €

NA BLAGAJNO

Izdelka trenutno ni v ponudbi

Izdelek ni več na voljo ali pa šele prihaja na tržišče in nimamo podatkov o dobavnem roku in ceni. Za dodatne informacije nas kontaktirajte tukaj.

POIŠČI PODOBNE

Kultni roman znamenitega angleškega pisatelja Johna Fowlesa, ki ga slovenski bralci poznajo po romanih Ženska francoskega poročnika, Mag in Mušica. Gre za psihološko grozljivko o obsedeni ljubezni: osamljeni uradnik ugrabi žensko, v katero je zaljubljen, in jo ima zaprto v svoji hiši na deželi, daleč od ljudi. Ženska se mu na vse možne načine poskuša iztrgati iz psihopatskih krempljev. Ji bo uspelo?

Po nekaterih podatkih naj bi se ugrabitelj Natasche Kampusch pri svojem početju zgledoval po tem romanu.

Portret; Besedni mag John Fowles in njegov provokativni roman Zbiratelj
(Maša Ogrizek, Bukla)

Romani Johna Fowlesa (1926–2005) so, vse od njegovega prvenca Zbiratelj dalje, obenem priljubljeni med bralci in deležni velike pozornosti literarne teorije. Zaradi avtorjevega domiselnega poigravanja s konvencionalnimi žanri ter všečnih, inovativnih zgodb so komunikativni in berljivi; metafikcijski potujitveni postopki pa preprečujejo naivno branje in opozarjajo na položaja pisatelja in bralca. Tema, ki jo avtor na različne načine raziskuje v vseh svojih delih, je razmerje med posameznikom in družbo, med avtonomijo in podrejanjem konvencijam oziroma med svobodno voljo in determinizmom.
Roman Zbiralec je srhljivo aktualen, čeprav prevod v slovenščino dobivamo več kot štirideset let po njegovi prvi objavi. Pripoveduje o Fredericku Cleggu, zadržanem, otopelem uradniku in zbiralcu metuljev, ki ugrabi Mirando Grey, samozavestno, živahno študentko slikarstva. Miranda ga s svojo ljubkostjo povsem očara že prvič, ko jo vidi; a ker je nezmožen vzpostaviti pristen človeški stik, se raje predaja ljubezenskim sanjarjenjem. In najbrž bi pri tem tudi ostalo, če ne bi nepričakovano zadel velikanske vsote denarja na športni napovedi. Ta na novo pridobljena moč ga vzpodbudi, da začne namišljene scenarije tudi uresničevati. Kupi si staro kočo na odročnem, samotnem posestvu in v njej uredi kletno sobico, kamor nekega deževnega jesenskega dne na silo privede Mirando.
Njuna svetova, ki ju določajo popolnoma nasprotne osebnostne značilnosti, družbeni položaj in vrednotni sistem, se ne bi nikdar spontano srečala, zato je umetno zrežiran trk toliko bolj boleč. Čeprav Frederick naivno verjame, da ga bo Miranda, ko ga bo bolje spoznala, vzljubila, je resničen dialog med njima nemogoč. Njegov neprodušno zaprt sistem, v katerega se je zatekel pred številnimi življenjskimi razočaranji, mu ne dopušča, da bi uzrl svojo zablodo. Miranda se sprva trudi, da bi razrahljala njegovo togost: "Ti si tisti, ki je ujet v kleti," mu pravi. A kmalu spozna, da je nezmožen prestopiti meje svojega malega sveta, zato tudi sama začne igrati igro na življenje in smrt.
Že sam žanrski okvir, ki se spogleduje s kriminalko in psihološkim trilerjem, je privlačen. A glavna moč, lepota romana je, kar velja za večino Fowelsovih del, v načinu, kako je zgodba ubesedena. Zbiralec je razdeljen na dva dela; v prvem nam svoje videnje poda Frederick, drugi pa je sestavljen iz Mirandinih dnevniških zapiskov. Njun jezik briljantno podvaja njuni osebnostni strukturi. Frederikova pripoved je nevtralna in neprizadeta. Okorni, brezbarvni stavki tečejo gladko in enakomerno; dogodki so nanizani drug za drugim, kot bi bili ujeti v večni zdaj brez vsakršne avtorefleksije. Ta sklenjenost pa učinkuje klavstrofobično tudi na bralce. Nasprotno pa so Mirandini zapiski fragmentarni; izražajo različna čustvena stanja: obup, grozo in osamljenost. Beležijo dnevne dogodke, a se pogosto skozi spomine in analitična razmišljanja odpirajo v preteklost, pa tudi v prihodnost.
Avtor svoja junaka izpeljuje predvsem iz samih romanesknih okoliščin, oriše pa tudi psihološko in družbeno ozadje njunih značajev, saj sta oba protagonista obenem zastopnika dveh različnih socialnih slojev – on je predstavnik množice in ona izbrancev. Skozi njuna razmišljanja se nam razkrivajo klišeji in zmotne, na predsodkih temelječe predstave o svetu, značilne za vsakega od razredov.
Tesnobnost izida njunega dvoboja, ko Mirandino željo po svobodi in samouresničitvi porazi Ferdinandova pasivna želja po posedovanju, še stopnjuje odprt konec romana. Fowles namreč ne pove nedvoumno, ali je bila to Ferdinandova zadnja zmaga ali zgolj prva v nizu mnogih.

Šifra izdelka: DI000529

Karakteristike Zbiratelj
Avtor: John Fowles
Prevajalec: Radojka Manfreda Modic
Strani: 319
Vezava: trda
Dimenzije: 208 x 208 mm

Mnenja in ocene kupcev za Zbiratelj

Bodi prvi in napiši mnenje!

Za najbolj koristna mnenja podarimo 1 € dobroimetja.

Napiši svoje mnenje

Za komentiranje se morate prijavit v EnaA!

 

Kupci Zbiratelj so izbirali tudi med:

Vaši zadnji ogledi