Skupina
Knjige
Strokovna literatura
Ostale knjige
Cenovni razred
Dobava

Moj voziček

Izdelki v vozičku Kol Cena
Skupaj 0,00 €

NA BLAGAJNO

Izdelka trenutno ni v ponudbi

Izdelek ni več na voljo ali pa šele prihaja na tržišče in nimamo podatkov o dobavnem roku in ceni. Za dodatne informacije nas kontaktirajte tukaj.

POIŠČI PODOBNE

Zaradi izrazitih prednosti, ki jih Sloveniji prinašata poudarjena geografsko-prometna lega in izobilje vodnih virov, se lahko namreč pohvalimo z izjemno bogato kulturno dediščino v potopljenih okoljih, ki je v primeru kolišč na Ljubljanskem barju z nominacijo za seznam svetovne dediščine in najdb iz Ljubljanice z objavo v prestižni poljudno-znanstveni reviji doživela tudi širšo mednarodno promocijo.

Tako ni naključje, da ima tudi raziskovanje podvodnih arheoloških najdišč pri nas eno najdaljših tradicij na svetu, ki sega vse do podviga potapljačev avstro-ogrske mornarice na Vrhniki po naročilu Deželnega muzeja leta 1884. Nadaljni razvoj te znanstvene poddiscipline je zaznamovala serija nepovezanih, a kljub temu zelo uspešnih pobud, in sicer prek raziskav Centra za podvodna raziskovanja SRS v zgodnjih šestdesetih letih prejšnjega stoletja ter posegov Pomorskega muzeja Sergeja Mašera iz Pirana in Narodnega muzeja v 80-ih, do dejavnosti Skupine za podvodno arheologijo (SPA) v letih 1994-2008.

Prvi del pričujoče publikacije je  posvečen zgoščenemu, albumskemu pregledu zgodovine tega
raziskovalnega področja v Sloveniji izpod peresa urednika, ki pa je nastal z dragoceno pomočjo glavnih akterjev in poznavalcev tega dogajanja.

Drugi del zbornika združuje vabljene prispevke uveljavljenih slovenskih strokovnjakov, ki se jim z
obravnavama na naš prostor vezane tematike priključujeta tudi dva hrvaška arheologa. Vsebinsko rdečo nit prispevkov pomenijo voda in rezultati najnovejših raziskav raznoterih oblik nekdanjih človeških dejavnosti v vodnih in obvodnih ambientih, vključno z zanimivim orisom zgodovine profesionalnega potapljanja pri Slovencih.

• 33 domačih in tujih avtorjev • 42 člankov • 420 enot slikovnega gradiva  

Fotografije iz knjige:

 

Avtorji:

Maja Andrič Marija Lubšina Tušek David Badovinac Zrinka Mileusnić Iris Bekljanov Zidanšek Alenka Miškec Martina Blečić Kavur Dimitrij Mlekuž Flavio Bonin Tadeja Mulh Maja Bricelj Tomaž Nabergoj Radovan Cunja Primož Pavlin Janez Dirjec Sašo Poglajen Miran Erič Mateja Ravnik Robert Erjavec Žarko Sajič Andrej Gaspari Maša Sakara Sučević Jana Horvat Petra Slavec Janka Istenič Irena Šinkovec Draško Josipovič Borut Toškan Snježana Karinja Peter Turk Boris Kavur Marko Uhač Robert Krempuš Tina Žerjal Milan Lovenjak  

 

Izid monografije so podprli:

Javna agencija za knjigo Republike Slovenije
C & G d.o.o. Ljubljana
Repro MS 03 d.o.o.
Občina Hrastnik
Občina Lendava
Občina Bled

Šifra izdelka: DIpotpret

Karakteristike POTOPLJENA PRETEKLOST
Avtor: Arheologija vodnih okolij in raziskovanje podvodne kulturne dediščine v Sloveniji
Strani: 416
Vezava: trda
Dimenzije: 300 x 300 mm
Opombe: UREDILA: dr. Andrej Gaspari, mag. Miran Erič

Mnenja in ocene kupcev za POTOPLJENA PRETEKLOST

Bodi prvi in napiši mnenje!

Za najbolj koristna mnenja podarimo 1 € dobroimetja.

Napiši svoje mnenje

Za komentiranje se morate prijavit v EnaA!

 

Kupci POTOPLJENA PRETEKLOST so izbirali tudi med:

Vaši zadnji ogledi