Moj voziček

Izdelki v vozičku Kol Cena
Skupaj 0,00 €

NA BLAGAJNO

Z veseljem vam svetujemo pri nakupu

tel. 01 43 76 333


E-revija za še ugodnejše nakupe

Bodite prvi, ki boste izvedeli za akcije, razprodaje in novosti na našem trgu.

Vaših podatkov ne posredujemo tretjim osebam. Odnaročite se lahko kadarkoli. Z oddajo naročila soglašate s splošnimi pogoji in politiko varovanja zasebnosti.

Vaša priporočila in ocene

  • Prvič sem pri Vas kupovala, in moje izkušnje so odlične. (Tanja )

  • Po slabi izkusnji oziroma nefleksibilnosti ki sem jo dozivel pri mimovrste sem se odlocil, da puskusam cim vec nakupov opravit pri drugih ponudnikih. Enaa se je izkazal kot odlicna izbira. (Aleš )

  • Z enaa imam že dolga leta zelo dobre izkušnje. Všeč mi je, da imate že tako dolgo koensistentne cene (redko se zgodi, da bi bil v kakšni kategoriji en izdelek malo cenejši od konkurence, drugi pa veliko dražji) in hitre dobavne roke. (Jan)

  • VEČ OCEN

Najbolje ocenjeni komentarji

Podjetni nižajo stroške z nami

Moj voziček

Izdelki v vozičku Kol Cena
Skupaj 0,00 €

NA BLAGAJNO

Prenovite svoje podjetje za uspehe po krizi

 

Objavljeno v reviji Manager, 5.5.2009

 

Čeprav so komunikacije in informatika z leti postale del strategije uspešnih podjetij, se slovenski management s tem še vedno ne ukvarja. Odločanje o pomembnih odločitvah na tem področju je še vedno prepuščeno nižjim nivojem odločanja, ki praviloma ne razpolagajo s strateškimi sredstvi, temveč so zadolženi predvsem za vzdrževanje. Zato že vrsto let z IT investicijami vse bolj zaostajamo. V času, ko se svet preko spleta vse bolj povezuje, postajamo mi vse bolj komunikacijsko nepismeni. Ne primerjajte se s slovenskimi podjetji. Za nas je IT še vedno strošek in ne strateška vrednost podjetja. Ne sprašujte informatikov!  Vse dokler je vaša informacijska struktura na nižjih stopnjah razvitosti, imajo dela čez glavo. Na prvi stopnji, ko je vaša IT infrastruktura zgolj stroškovno mesto, na primer potrebujete enega informatika na 76 delovnih mest, stroški IT dela na osebni računalnik pa znašajo več kot tisoč evrov letno.

Verjemite, večina slovenskih podjetij ni daleč od tega! Samo zato, ker managerji ne vedo, da je strojna oprema danes izredno poceni, da deluje z minimalnimi okvarami, ki ne potrebujejo dragega vzdrževanja ter da je upravljanje s programsko opremo avtomatizirano in v veliki meri poteka neposredno preko spleta.

Če želite s pametnim investiranjem racionalizirati stroške in hkrati ostati konkurenčni, je zato zdaj  pravi trenutek, da se odločite, ali želite po izhodu iz krize voditi podjetje v katerem bo IT še vedno strošek ali pa strateška vrednost. Verjamem, da boste v prvem primeru s svojimi izkušnjami znali preživeti, vendar pa bo vaše podjetje čez leto ali dve še vedno imelo nizko stopnjo integracije lastnih poslovnih procesov in za povezovanje z ostalimi poslovnimi subjekti še manj prilagojeno infrastrukturo. V novem okolju se bo le težko znašlo. Prišli boste iz krize a na dinamično poslovno okolje ne boste pripravljeni.

Zato najprej preverite, kje je vaše podjetje danes! Povprečno razvito slovensko podjetje je na drugi zrelostni stopnji. Pri Microsoftu ga imenujejo učinkovito stroškovno mesto. Na tej stopnji zrelosti je sicer vpeljanih nekaj osnovnih standardov in pravilnikov, vendar je delo še vedno v večini primerov reaktivno. Praviloma so namestitve programske opreme in storitve delno avtomatizirane, inventura programske in strojne opreme je že precej dobro izdelana, omrežje je delno zaščiteno, ampak še vedno z veliko varnostnih rizikov. Za 170 računalnikov potrebujete enega informatika.

Če želite prihraniti, pripravite načrt za prehod na tretjo stopnjo, ki šele predstavlja dejansko podporo poslovanju. Na tej stopnji boste potrebovali enega informatika na 440 osebnih računalnikov, letno pa boste samo pri stroških IT dela prihranili najmanj 800 evrov na osebni računalnik. Od vodje ali direktorja IT boste lahko zahtevali proaktiven nadzor nad infrastrukturo in procesi in neprekinjeno delovanje ob različnih scenarijih odpovedi sistema.

Pred vami je potem le še en korak do zadnje, četrte stopnje, ko IT postane strateško sredstvo in pomaga pri učinkovitem izvajanju poslovnih procesov in zagotavljanju konkurenčne prednosti. Stroški so kontrolirani. Integracija med uporabniki, podatki, namiznimi računalniki in strežniki je vzpostavljena in samoumevna, komunikacija med uporabniki je učinkovita, mobilnim uporabnikom pa je ne glede na lokacijo omogočen zelo podoben nivo storitev kot internim uporabnikom. Procesi so popolnoma avtomatizirani. Z dodatnimi investicijami v tehnologijo boste dosegali hitre in merljive prednosti za poslovanje. O tem ne bodo odločali informatiki temveč direktorji prodaje, marketinga, financ in ostali, ki bodo pri svojih odločitvah sledili izključno poslovnim ciljem podjetja. Na IT strošek boste pozabili.

Mogoče ste dobili občutek, da je v vašem podjetju prisotnih kar nekaj elementov četrte stopnje. Ne verjamem! Preverite, ali imate le enega informatika za 440 delovnih mest in znašajo vaši stroški IT dela manj kot 200 evrov letno na delovno mesto, pa vam bo takoj jasno, da večino sredstev za IT še vedno uporabite za vzdrževanje tistega kar že imate. In na tak način se vaše podjetje ne more razviti, mar ne! Za to potrebujete nove rešitve in nove pristope. Za čas po krizi!