Moj voziček

Izdelki v vozičku Kol Cena
Skupaj 0,00 €

NA BLAGAJNO

Z veseljem vam svetujemo pri nakupu

tel. 01 43 76 333

V soboto, 24. 9., bo od 23. ure enaA zaradi vzdrževalnih del za nekaj ur nedosegljiva. Obiščite nas ponovno naslednji teden!

E-revija za še ugodnejše nakupe

Bodite prvi, ki boste izvedeli za akcije, razprodaje in novosti na našem trgu.

Vaših podatkov ne posredujemo tretjim osebam. Odnaročite se lahko kadarkoli. Z oddajo naročila soglašate s splošnimi pogoji in politiko varovanja zasebnosti.

Vaša priporočila in ocene

  • Prvič sem pri Vas kupovala, in moje izkušnje so odlične. (Tanja )

  • Po slabi izkusnji oziroma nefleksibilnosti ki sem jo dozivel pri mimovrste sem se odlocil, da puskusam cim vec nakupov opravit pri drugih ponudnikih. Enaa se je izkazal kot odlicna izbira. (Aleš )

  • Z enaa imam že dolga leta zelo dobre izkušnje. Všeč mi je, da imate že tako dolgo koensistentne cene (redko se zgodi, da bi bil v kakšni kategoriji en izdelek malo cenejši od konkurence, drugi pa veliko dražji) in hitre dobavne roke. (Jan)

  • VEČ OCEN

Najbolje ocenjeni komentarji

Podjetni nižajo stroške z nami

Moj voziček

Izdelki v vozičku Kol Cena
Skupaj 0,00 €

NA BLAGAJNO

Kupci in zaposleni zahtevajo čedalje več

objavljeno v Delo FT, 8.6.2009

V času gospodarske krize je občutek, da se je svetovni razvoj ustavil in je zato nastopil trenutek, da podjetja in javni sektor ustavijo vlaganja v nove projekte, še posebno močan. Področje informacijskih tehnologij in komunikacij je temu pristopu še posebej izpostavljeno. To sta področji, ki nedvomno diktirata hiter razvoj svetovnega gospodarstva v zadnjih letih in pri tem z novimi rešitvami vsiljujeta tempo, ki vse udeležence sili v nenehno spremljanje trendov, učenje in prilagajanje, četudi to ni njihova osnovna dejavnost. Izkoriščanje gospodarske krize vsaj za kratek predah je zato človeško razumljivo, vendar napačno.

Google je pred dnevi najavil Google Wave, kombinacijo e-pošte in pogovornega okna (chata), omogočal pa bo hitro izmenjavo teksta, fotografij, video vsebin in datotek. Vsa komunikacija bo potekala v realnem času. Google Wave obljublja združitev virtualnega pogovora in sodelovanja. Ta aplikacija bo raj za vse tiste, ki delajo na velikih projektih, a so oddaljeni tisoče kilometrov. Microsoft je objavil novo verzijo brskalnika Internet Explorer 8 in prav nič ne kaže, da bo gospodarska kriza kakorkoli ustavila razvoj novega Windows 7. Še več, na nedavni Microsoft NT konferenci v Portorožu smo izvedeli, da bo letos korporacija Microsoft povečala sredstva za razvoj. Apple pa recimo najavlja gradnjo milijardo dolarjev vredne farme strežnikov v Severni Karolini s kar 333 tisoč Xservers strežniki.  

Naše okolje se bo še naprej hitro spreminjalo, pa če se nam to zdi prav ali ne. Uporabnikom bo na voljo vse enostavnejše in bogatejše okolje za obdelavo podatkov, snovanje in komunikacijo. Ker je večina rešitev, ki najbolj vplivajo na našo uporabniško izkušnjo, brezplačnih, jih bodo nedvomno tudi hitro sprejeli in začeli uporabljati. Distribucija, če se temu lahko tako reče, novega Microsoft Internet Explorer 8, bo trajala kvečjemu mesec dni. Časi, ko so  bila za zamenjavo tehnologije potrebna leta, če že ne desetletja, so mimo. Zato hitrost sprememb ne preseneča.

Slovenska podjetja in javna uprava preprosto morajo slediti tem trendom. Uporabniki njihovih storitev, kupci in ne nazadnje tudi zaposleni, na svojih delovnih mestih pričakujejo vsaj podobno kakovostno uporabniško izkušnjo, kot jo imajo na voljo doma.  Temu morajo zato slediti tako informacijski sistemi znotraj podjetij, kot tudi njihove spletne strani in vse večji obseg spletnih storitev. Pred vodstvi slovenskih podjetij in javne uprave ter vodji informatike je zato pogovor o uskladitvi poslovnih in tehnoloških prioritev in ne o samo o nižanju stroškov. To je še toliko bolj res, če pogledamo trenutno stanje na terenu. Slovenska podjetja in javna uprava so namreč v povprečju še vsaj dva koraka stran od sodobnih dinamičnih podjetij. Prisotna je želja po racionalizaciji in tudi razmišljanje o dinamičnem z ITK tehnologijami podprtem podjetju je že prisotno. Žal se pri tem vsakodnevno srečujejo z visokimi stroški vzdrževanja obstoječega sistema in zagotavljanja vseh njegovih funkcionalnosti. Sredstev in volje za korak naprej, še posebej zato, ker imajo vodstva in informatiki pogosto različne prioritete, zato hitro zmanjka.

PRVI KORAK DO DINAMIČNEGA PODJETJA

Dobre prakse potrjujejo, da je na tej točki najbolje pridobiti mnenje zunanjega strokovnjaka, ki lahko analizira stanje v vaši organizaciji ter obenem vanjo vključi primerjavo s podobnimi primeri v Sloveniji in tujini. Tako boste najhitreje dobili realno oceno stanja, kje ste na področju informatike in kateri so vaši prvi cilji na poti do uspešnega dinamičnega podjetja. 

Mednarodno svetovalno podjetje Gartner v svojem poročilu iz januarja 2009 ugotavlja, da so vodstva podjetij v primerjavi z letom poprej med najpomembnejše cilje nižje uvrstila razvoj novih izdelkov in storitev ter pridobivanje novih kupcev. V času recesije to ni prioriteta! Na prvem mestu po izbiri direktorjev je že nekaj leta zapored razvoj poslovnih procesov. Letos so na drugo mesto po prioriteti dvignili  zniževanje stroškov podjetja in večanje delovne učinkovitosti. Vodilni informatiki kljub gospodarski krizi od lani niso spremenili svojih pogledov. Na prvem mestu je še vedno poslovna inteligenca. Na drugo mesto uvrščajo skrb za poslovne aplikacije (ERP, CRM, …). Na tretjem mestu so strežniki in podatkovna skladišča. O poslovnih aplikacijah in strežnikih praktično ne moremo razpravljati. Brez njih podjetje ne more, zato je visoka uvrstitev teh področij logična. Zanimivo pa je, da vodstva podjetij o tem ne razmišljajo. Po eni strani to v celoti prepuščajo informatikom, po drugi strani pa optimalno delovanje poslovnih programov in strežnikov sprejemajo kot nekaj samo po sebi umevnega. Glede na njihove prioritete želijo pri tem letos celo varčevati. Žal se to v praksi ne izide, zato je razkorak med cilji in željami vodstev podjetij in informatikov toliko večji. Še največji je pri poslovni inteligenci. To je področje o katerem sanjajo vsi informatiki. Žalost zaradi nerazumevanja vodstva podjetja, ki si pod poslovno inteligenco predstavlja vse kaj drugega kot informatiki, je zato neizmerna. A praktični managerji poslovne inteligence ne uvrščajo niti med deset najpomembnejših prioritet. Ste še vedno prepričani, da ne potrebujete pomoči pri usklajevanju poslovnih in tehnoloških ciljev vašega podjetja?

VIRTUALIZACIJA IN ZELENO RAČUNALNIŠTVO

Bodimo praktični. Ko seštejemo vse želje in možnosti ter uskladimo poglede vodstev in informatikov, bomo v večini primerov na prvem mestu dobili virtualizacijo. Vodstva podjetij v tem vidijo pretirano posvečanje pozornosti tehnologiji, vendar pa imajo informatiki prav. Virtualizacija je pravi odgovor na potrebo po izboljševanju poslovnih procesov, zniževanje stroškov in večanje učinkovitosti. Če smo sedaj imeli po en strežnik za vsako poslovno aplikacijo in je vsak izmed njih seveda imel nekaj »rezerve« pri obremenjenosti procesorja ter pomnilniških kapacitetah, se seveda lahko vprašamo, zakaj vzdržujemo in celo hladimo nekaj, kar teče v prazno. Namesto tega lahko kupimo en strežnik oziroma primerno število in naše dosedanje strežnike naredimo navidezne. Vse bo tako kot doslej, s tem da bomo porabili manj električne energije za strežnike in posredno tudi za klima naprave, ki jih hladijo. Potrebovali bomo tudi manj prostora. Za vzdrževanje potrebujemo manj strokovnjakov. Skratka, prihranimo, pa še pohvalimo se lahko, da skrbimo za okolje. Zeleno računalništvo je namreč tudi trend! Manjša potreba po vzdrževanju pa nas vodi tudi korak naprej k racionalizaciji in dinamičnemu podjetju.

UPRAVLJANJE S PODATKI

Na drugem mestu je iskanje rešitev za obvladovanje vse večjega obsega elektronske pošte in e-dokumentov na sploh.  V e-pošti se namreč skrivajo tudi pomembni dokumenti kot na primer pogodbe, projektna dokumentacija, dizajn novih izdelkov in podobno. Vse več uporabnikov teh dokumentov ne shranjuje več na svoje računalnike in strežnike temveč jih pušča kar v svojih poštnih predalih. Pri večjem številu sodelujočih na projektu prihaja do večkratnega podvajanja istih dokumentov. Posledica je nepotrebno obremenjevanje naših podatkovnih strežnikov, pomanjkanje nadzora nad različnimi verzijami istega dokumenta ter oteženo izvajanje varnostne politike podjetja. Vsekakor podjetja za svoj nadaljni razvoj potrebujejo podatkovna skladišča v katerih bodo na enem mestu upravljala z vsemi dokumenti, predvsem pa zagotavljala nadzor nad različnimi verzijami in samo uporabo dokumentov, omogočila trajno arhiviranje skladno z zakonodajo in potrebami podjetja ter se obenem znebila vse večjega obsega elektronskih smeti. Zeleno računalništvo namreč išče rešitve tudi za sprotno uničevanje spam pošte, različnih duhovitih čestitk in drugih oblik e-sporočil, ki so lahko sicer nadvse zabavna in zanimiva, a z ključenimi različnimi video in foto posnetki tudi precej obsežna, čeprav za naše poslovanje posvem nepotrebna. Ja, tudi za hranjenje takih podatkov danes plačujemo elektriko, klima naprave in sistemske inženirje! 

NADGRADNJA POSLOVNIH REŠITEV

Brez tega ne gre. Poslovne rešitve so osnova za vsako podjetje. Letos jih postavljamo na tretje mesto, čeprav jih vodje podjetij postavljajo na prvo. Poskrbite za nove verzije in prilagoditve novi zakonodaji. Preverite ali je mogoče poenostaviti poslovne procese, ki jih s temi programi podpirate! Poskrbite, da boste izkoristili možnosti, ki jih prinašajo nove verzije. Proizvajalci ne čarajo. Nove verzije nastajajo na podlagi potreb, katere so zaznali pri svojih uporabnikih. Zato je v programih za vodenje poslovanja vedno več možnosti dodajanja podatkov v novih video in slikovnih formatih. Povprečne poslovne aplikacije vključujejo vsaj osnove CRM. Tudi spletni vmesniki, ki omogočajo izdelavo intranet, ekstranet in tudi internetnih rešitev so vse bolj pogosto na voljo brez dodatnih stroškov. Preverite, kaj imate in začnite uporabljati!

VARNOST IN POSLOVNA INTELIGENCA

Dve področji mimo katerih ne moremo. V tem prispevku jih postavljam na zadnje mesto. Informatiki mi bodo očitali preveč managerski pogled, vendar pa je poslovna inteligenca, potem ko seštejemo vse želje in možnosti ter uskladimo poglede vodstev in informatikov, šele na devetem mestu. Varnost kot posebno področje pa sploh ni več med prvimi desetimi po pomenu. Vsekakor gre za področje, ki ga ne smemo spregledati pri nobeni točki, vendar pa so časi, ko smo posebno pozornost posvečali prav varnosti, mimo. Zdaj je čas za posle. In managerji varnost želijo, niso pa se o tem pripravljeni preveč pogovarjati niti zanjo plačevati več kot je primerno.