Moj voziček

Izdelki v vozičku Kol Cena
Skupaj 0,00 €

NA BLAGAJNO

Z veseljem vam svetujemo pri nakupu

tel. 01 43 76 333


E-revija za še ugodnejše nakupe

Bodite prvi, ki boste izvedeli za akcije, razprodaje in novosti na našem trgu.

Vaših podatkov ne posredujemo tretjim osebam. Odnaročite se lahko kadarkoli. Z oddajo naročila soglašate s splošnimi pogoji in politiko varovanja zasebnosti.

Vaša priporočila in ocene

  • V poplavi ponudnikov in trgovin, sem se na koncu odločila za vas. Ni mi žal. Izdelek sem imela v 48 urah doma na polici. Hvala za ažurnost. (Tanja )

  • Nadaljujte z dobrim delom in povečajte nagrade zvestim kupcem. (Rajko )

  • Znancem in prijateljem pogosto priporočim nakup. (Martin )

  • VEČ OCEN

Najbolje ocenjeni komentarji

Podjetni nižajo stroške z nami

Moj voziček

Izdelki v vozičku Kol Cena
Skupaj 0,00 €

NA BLAGAJNO

Recesija kot priložnost za najboljše

 

avtor: Aljoša Domijan

objavljeno v Delo FT, 9.2.2009

 

Analitiki so pred več kot desetletjem, ko je Azijo zajela gospodarska kriza, hitro našli povezavo med investicijami v informacijsko tehnologijo in gospodarskimi razmerami. Vse do leta dni pred krizo je prodaja računalniške opreme v Aziji podobno kot drugje po svetu rasla z 20% in več letno. Potem pa se je za eno leto vse umirilo. Zatišje pred viharjem. V prvem letu krize je povpraševanje padlo in se šele čez tri leta vrnilo na začetno raven. Seveda azijsko gospodarstvo ni padlo v krizo zato, ker ni investiralo v informacijsko tehnologijo. Ne, manjše investicije so bile posledica pesimističnih napovedi gospodarstvenikov. Prednapoved recesije. Ker v takih časih nihče ne načrtuje širitve poslovanja, niso naročali opreme za nova delovna mesta in tudi novi programski opremi so se raje odrekli. Za delo z obstoječo programsko opremo so zadoščali obstoječi računalniki in krog je bil sklenjen.

 

Ko je aprila 2000 počilo na borzi nove ekonomije v ZDA, se je gospodarstvenikom zdelo, da gre za nekaj na tem svetu popolnoma novega. Proizvajalci računalniške opreme so se obnašali tako, kot bi se nič ne zgodilo. Ah, neka nova podjetja propadajo. Saj smo vedeli, da je nova ekonomija na trhlih nogah. Nihče med največjimi ni zmanjšal proizvodnje in tako so konec leta 2000 vsi dočakali s polnimi skladišči, katera so spraznili šele letošnjo pomlad. Prodaja računalnikov v ZDA je padla. Padla je prodaja programske opreme. Medtem ko so časopise in ostale medije polnila poročila o odpuščanju delavcev v ».com« podjetjih, smo pozabili, da odpuščajo tudi drugi. Borzni indeks Dow Jones je pričel drseti prav tako kot Nasdaq, borzni indeks nove ekonomije. Isti simptomi. Ista zgodba. Recesija.

 

Programska oprema brez nadgradenj tako in tako hitro zastara in v obeh primerih je izhod iz krize dve leti kasneje pospremilo povečano povpraševanje po sodobni programski opremi in računalnikih. Pet let po začetku krize je bilo vse spet tako, kot bi se nič ne zgodilo.

Ali se zgodba ponavlja? Analitiki opozarjajo, da na področju IKT tokrat ni na udaru vse cenejša oprema, temveč predragi kadri. Če je bil pred leti čas za kratek predah pri nabavah izredno drage opreme, je danes čas, da se v podjetjih vprašajo, ali res še potrebujejo toliko strokovnjakov oziroma ali jim le ti zagotavljajo dovolj hiter prehod na nove oblike poslovanja. Zanesljivost IKT opreme je danes izredno visoka in skoraj ne potrebuje vzdrževanja. Povezovanje sistemov in rešitev je standardizirano in poteka po ustaljenih postopkih. Nobenega razloga ni za visoke račune zgolj za zanesljivo in varno delovanje sistemov. Ali pa za analize o tem, ali morebiti cena Microsoft Office licence ni previsoka! IKT je najmočnejše poslovno orodje, ki danes dela bolje kot kdajkoli poprej! Čez dve leti bodo vajeti IKT v rokah tistih, ki bodo prevzeli svoj del odgovornosti za razvoj novih prodajnih kanalov, boljšo potrošniško izkušnjo in nove poslovne modele. Ali boste med njimi?