Moj voziček

Izdelki v vozičku Kol Cena
Skupaj 0,00 €

NA BLAGAJNO

Z veseljem vam svetujemo pri nakupu

tel. 01 43 76 333


E-revija za še ugodnejše nakupe

Bodite prvi, ki boste izvedeli za akcije, razprodaje in novosti na našem trgu.

Vaših podatkov ne posredujemo tretjim osebam. Odnaročite se lahko kadarkoli. Z oddajo naročila soglašate s splošnimi pogoji in politiko varovanja zasebnosti.

Vaša priporočila in ocene

  • Prvič sem pri Vas kupovala, in moje izkušnje so odlične. (Tanja )

  • Po slabi izkusnji oziroma nefleksibilnosti ki sem jo dozivel pri mimovrste sem se odlocil, da puskusam cim vec nakupov opravit pri drugih ponudnikih. Enaa se je izkazal kot odlicna izbira. (Aleš )

  • Z enaa imam že dolga leta zelo dobre izkušnje. Všeč mi je, da imate že tako dolgo koensistentne cene (redko se zgodi, da bi bil v kakšni kategoriji en izdelek malo cenejši od konkurence, drugi pa veliko dražji) in hitre dobavne roke. (Jan)

  • VEČ OCEN

Najbolje ocenjeni komentarji

Podjetni nižajo stroške z nami

Moj voziček

Izdelki v vozičku Kol Cena
Skupaj 0,00 €

NA BLAGAJNO

Dostopne opreme ne izkoriščamo dovolj

 

Avtor Igor Drakulič

Objavljeno v Delo FT, 10.12.2007

Pregled naložbenih gibanj zadnjih let kaže, da se povečanje konkurenčnosti trga kaže tudi pri vlaganjih v opremo informacijske in komunikacijske tehnologije (IKT). Podjetja težijo k racionalizaciji stroškov, kar neposredno vpliva na njihove proračune. Zmanjšujejo vlaganja (hkrati pa hočejo iz vložkov potegniti čim več), povečujejo optimizacijo in izboljšujejo učinkovitost poslovnih procesov.

Racionalizacija stroškov na področju IKT, ki smo ji priča v svetu, je po mnenju Aljoše Domijana iz podjetja Gambit Trade, večinoma povezana z najemanjem programske opreme in storitev. Danes so kot storitev na voljo številni programi – za vodenje poslovanja, prodajo po spletu, rešitve za upravljanje odnosov s strankami (CRM); povsem vsakdanja je postala uporaba sodobnih komunikacijskih kanalov, kot na primer MSN Live, arhiviranje dokumentov na oddaljenih lokacijah in podobno. »Žal je pri tem treba poudariti, da okolja večine podjetij v Sloveniji niso pripravljena za ta prehod. Primerjava s svetom hitro pokaže, da domači uporabniki nismo niti približno tako vešči in ne izkoriščamo dovolj velikega dela funkcionalnosti široko dostopne programske opreme. Zaostajamo že pri uporabi programov, kot so Microsoft Excell, Microsoft PowerPoint in MS Outlook, kaj šele pri novih, kot so MSN Live, MS SharePoint Services; zaostajamo tudi pri uporabi spleta in podobno. Domača podjetja bodo morala zato najprej narediti analizo sedanjih razmer in svojih ciljev ter temu primerno prilagoditi naložbe v prihodnjih letih v programsko in tudi strojno opremo, izobraževanje in storitve. Šele potem bomo lahko govorili o primerno učinkoviti rabi te opreme in prehodu na naslednjo raven,« poudarja Domijan.

Bistvo načrtovanja naložb in proračunov IKT je torej, da morajo biti te naložbe v celoti usklajene s strateškimi cilji podjetja in organizacij. Naloga načrtovalca naložb je, da razume te cilje, kratkoročne in dolgoročne, in da ustrezno pripravi načrte, ki bodo te cilje spremljali in podpirali. Področje IKT že dolgo nima več le podporne vloge, ampak mora aktivno delovati pri vseh procesih v podjetju, saj sta od tega velikokrat odvisni uspešnost in izvedljivost strateških projektov podjetja. Na žalost veliko podjetij načrtuje svoje cilje brez upoštevanja svojih zmožnosti IKT, s čimer resno ogrozijo razvoj in izgubijo pregled nad celotnimi stroški projektov, opozarjajo v podjetju Smart Com.

Redki načrtovalci naložb v IKT lahko sledijo zadnjim tehnologijam in storitvam v hitro razvijajočem se svetu IKT. Nepoznavanje aktualnih tehnologij in gibanj je lahko draga ali celo usodna napaka, zato je pri pripravi proračuna priporočljivo upoštevati tudi čas in stroške izpeljave analize tehnologij, gibanj in ponudnikov opreme IKT. Analiza ponudnikov mora jasno odgovoriti, kaj lahko podjetje pričakuje od opreme, v katero želi vlagati; spozna pa tudi ponudnikovo razumevanje potreb in usposobljenost, da potrebno rešitev tudi zagotovi.

Informacijska tehnologija je nedvomno postala najpomembnejša za poslovanje, obenem pa pomeni čedalje večjo obremenitev za poslovanje, še posebno zaradi heterogenih in med seboj nepovezanih sistemov, meni Tomaž Šmid iz Microsofta. Tako podjetja 70 odstotkov sredstev za informacijsko tehnologijo porabijo za vzdrževanje infrastrukture, kot so strežniki, odjemalci, omrežja in varnost. S takšno razporeditvijo ostane le malo sredstev za inovacije in razvoj novih poslovnih storitev.

Nobena sodobna rešitev ne sme spregledati gibanj, kot so virtualizacija strežnikov, konvergenca govora, videa in podatkov, mobilnost, storitveno usmerjena arhitektura (SOA), spletno zasnovane aplikacije in proaktivna varnost. Sodobno informacijsko okolje podjetja mora danes podpirati delo na daljavo iz katere koli lokacije in z različnimi napravami ter biti ustrezno zaščiteno pred vdori in morebitnimi virusi. Za učinkovito skupinsko delo morajo uporabniki kar najbolj izkoriščati elektronsko pošto ter skupne intranetne strani in biti usposobljeni za popolno obvladovanje podatkov v elektronski obliki, tudi z njihovim preoblikovanjem. Poleg tega mora imeti podjetje na voljo podatke o svoji ponudbi, kupcih, dobaviteljih in drugih v obliki, ki omogoča njihovo preprosto povezovanje, izdelavo primerjalnih analiz in iskanje pomembnih informacij in kazalnikov. Glede na hiter razvoj komunikacij in obseg podatkov je smiselna zamenjava opreme v treh letih na delovnem mestu in tudi strežnikov in druge opreme, je prepričan Domijan.