Moj voziček

Izdelki v vozičku Kol Cena
Skupaj 0,00 €

NA BLAGAJNO

Z veseljem vam svetujemo pri nakupu

tel. 01 43 76 333


E-revija za še ugodnejše nakupe

Bodite prvi, ki boste izvedeli za akcije, razprodaje in novosti na našem trgu.

Vaših podatkov ne posredujemo tretjim osebam. Odnaročite se lahko kadarkoli. Z oddajo naročila soglašate s splošnimi pogoji in politiko varovanja zasebnosti.

Vaša priporočila in ocene

  • V poplavi ponudnikov in trgovin, sem se na koncu odločila za vas. Ni mi žal. Izdelek sem imela v 48 urah doma na polici. Hvala za ažurnost. (Tanja )

  • Nadaljujte z dobrim delom in povečajte nagrade zvestim kupcem. (Rajko )

  • Znancem in prijateljem pogosto priporočim nakup. (Martin )

  • VEČ OCEN

Najbolje ocenjeni komentarji

Podjetni nižajo stroške z nami

Moj voziček

Izdelki v vozičku Kol Cena
Skupaj 0,00 €

NA BLAGAJNO

Samo če pogledamo na hitro, nas ni

Avtor: Aljoša Domijan
objavljeno v
Delo FT, 09.06.2008

Vedno je zanimivo pogledati, kje smo Slovenci v primerjavi s svetom. Če pogledamo na hitro, nas ni. Ko hodiš po svetu, se ne moreš znebiti občutka, da nikogar v svetu informatike in interneta ne zanima, kaj delamo pod Alpami. Ne hodijo k nam na sejme (sicer tudi zato, ker jih nimamo), ne berejo naših strokovnih revij (spet je razlog, da jih ni) in se po različnih zbornicah in interesnih združenjih ne dogovarjajo za, recimo, tedenske pregledne obiske slovenske industrije programske opreme (spet verjetno zato, ker ta dejavnost pri nas niti nima svoje reprezentativne zbornice ali združenja). Skratka, vsekakor nismo znani kot programerski raj. Vendar pa je mogoče vzrok kljub temu le, da smo majhni in nas je dovolj le za kakšen majhen butik. V njem pa se ve, najdemo najboljše stvari.

V zadnjem letu dni lahko pokažemo vsaj www.zemanta.com. Odlično orodje za blogerje, ki je rezultat slovenskega znanja in je že dobilo tudi sredstva za razvoj v tujini. Vsekakor dosežek, ki ga kaže spremljati tudi vnaprej.

1-2-3 Plačam

Drugo novost v svetovnem merilu je predstavilo podjetje Halcom. Plačilni sistem 1-2-3 Plačam bo v nekaj mesecih začel delovati tudi v praksi in nam bo omogočil poravnavo računov za spletne nakupe po našem bančnem računu iz katerekoli točke na svetu. Preprosto, varno in predvsem precej ceneje kot načini mobilnega plačevanja. In če je dva milijona Slovencev dalo v letu dni dalo na trg tako veliki zadevi, koliko šele bi jih morali Američani, da bi nam bili kos!

Med tehnologijami, ki prihajajo, je treba najprej omeniti standardizacijo in možnost prenosa podatkov kamorkoli iz katerekoli spletne strani ali aplikacije. Standardizacija je tudi uporaba istih podatkov na računalniku, spletu, dlančniku, mobilnem telefonu, v avtomobilu, napravi za navigacijo in kmalu verjetno tudi v domačem štedilniku ali hladilniku. Kopiraj in prilepi brez težav. Vsekakor več kot dobrodošlo.

Spletne aplikacije

Naslednje področje so spletne aplikacije. Urejevalnik besedil, preglednica, projektno vodenje, koledar in vse, kar smo navajeni imeti in uporabljati na svojem računalniku, se vztrajno seli na splet. To bo velika vojna med velikanoma Google in Microsoft. Prvi ima za zdaj iskalnik, drugi pa verjetno najpopularnejše komunikacijsko sredstvo ta hip: Live Messenger.

Tretje področje je televizija. Slika na YouTube je premalo kakovostna. Na www.joost.com lahko že gledamo video čez ves zaslon primerne kakovosti. Milijarde dolarjev zbranega kapitala zagotavljajo tudi napredek. Ob vsem pa to ni edini tovrstni projekt. Tekma, kdo bo prvi pripeljal kakovostno TV-sliko (kako se bo potem imenovala?), prihaja v svojo sklepno fazo.