Moj voziček

Izdelki v vozičku Kol Cena
Skupaj 0,00 €

NA BLAGAJNO

Z veseljem vam svetujemo pri nakupu

tel. 01 43 76 333


E-revija za še ugodnejše nakupe

Bodite prvi, ki boste izvedeli za akcije, razprodaje in novosti na našem trgu.

Vaših podatkov ne posredujemo tretjim osebam. Odnaročite se lahko kadarkoli. Z oddajo naročila soglašate s splošnimi pogoji in politiko varovanja zasebnosti.

Vaša priporočila in ocene

  • V poplavi ponudnikov in trgovin, sem se na koncu odločila za vas. Ni mi žal. Izdelek sem imela v 48 urah doma na polici. Hvala za ažurnost. (Tanja )

  • Nadaljujte z dobrim delom in povečajte nagrade zvestim kupcem. (Rajko )

  • Znancem in prijateljem pogosto priporočim nakup. (Martin )

  • VEČ OCEN

Najbolje ocenjeni komentarji

Podjetni nižajo stroške z nami

Moj voziček

Izdelki v vozičku Kol Cena
Skupaj 0,00 €

NA BLAGAJNO

Čedalje več nakupov opravimo na spletu

 

Avtor: Aljoša Domijan

objavljeno v Delo FT, 10.03.2008

 

Medtem ko obseg trgovanja po spletu v svetu hitro raste, se v Sloveniji marsikateri trgovec še vedno sprašuje o varnosti plačevanja s kreditnimi karticami, stopnji pripravljenosti domačih kupcev na spletne nakupe, stroških in podobnem. Zanimivo je, da slovenska (in tudi evropska) podjetja z izjemo hotelov in turističnih organizacij glede na izsledke raziskav na spletu raje kupujejo kot prodajajo.

Na spletu je čedalje več kupcev. Vsak dan je v e-svetu že vsaj tretjina Slovenk in Slovencev, ki pred zaslonom računalnika porabijo tudi čedalje več časa. Za Slovenijo nimamo podatkov, toda Nemci v starosti med 15 in 45 let na spletu prebijejo v povprečju 16 ur na teden, Korejci pa že celih 26 ur. Po spletu plačujemo račune, kupujemo vstopnice za kino, koncerte in druge prireditve. Na spletu iščemo priložnosti za nove zaposlitve in oddajamo ter prebiramo male oglase. Beremo spletne časopise, se zabavamo. Iščemo informacije o delu različnih državnih organov, zdravstvenih ordinacij, izbiramo kraje, kjer bomo preživeli poletne ali zimske počitnice …

Seveda tudi kupujemo ali pa vsaj iščemo informacije o izdelkih, ki bi jih želeli kupiti. Vendar je delež uporabnikov spleta, ki na spletu tudi kupujejo, pri nas manjši kot na razvitih trgih. Pri tem ne gre toliko za nepripravljenost Slovencev in Slovenk na spletne nakupe kot predvsem za skromno ponudbo.

Večina trgovcev se namreč ustavi že pri razmišljanju o informacijski tehnologiji in o posebnih zakonskih in tehnoloških pogojih, ki jih je treba zagotoviti pri prodaji po spletu. Nimamo združenja spletnih trgovcev ali podobne organizacije, ki bi skrbela za kakovost in razvoj na tem področju. Zato je velik del svetovanja, kako začeti prodajati na spletu, prepuščen kar programerjem, ki postavljajo spletne trgovine. Ni naključje, da velik del novih spletnih trgovin, ki jih zasledimo pri nas, ponuja računalniško opremo in zabavno elektroniko.

Trgovci, ki se prebijejo čez tehnološko oviro, se soočijo s tem, da pri nas pravzaprav nimamo pravega plačilnega sredstva za spletne nakupe. Kreditne kartice, ki so za to najprimernejše in brez katerih na primer v ZDA po spletu ni mogoče kupiti tako rekoč ničesar, pri nas niso tako popularne. Zato morajo trgovci ponuditi celo paleto plačilnih sredstev, od kreditov do plačila ob prevzemu, kar pa postopek podraži in vanj vnese dodatne zaplete pri izmenjavi podatkov o plačilu z različnimi okolji.

Z dostavo ni težav. Na voljo je široka ponudba dostavnih servisov. Domače in tuje dostavne službe zagotavljajo hitro in zanesljivo dostavo na območju Slovenije ali pa tudi na tako rekoč katerikoli naslov na svetu. Obenem lahko zapišemo, da so te storitve zdaj na voljo vsem trgovcem, ne samo največjim, ne glede na število mesečnih dostav in vrsto blaga, ki ga pošiljajo.

Rešitve za glavne ovire, ki so doslej onemogočale razvoj prodaje po spletu pri nas, so torej na voljo. Bodimo pošteni: če bi radi postali Amazon.com, ste prepozni! Tudi za slovensko različico. Seveda pa to ne pomeni, da ni pravi čas za odprtje vašega novega prodajnega mesta. Strokovnjaki napovedujejo, da se bo obseg prodaje po spletu v letu 2008 povečal za okrog 40 odstotkov. Temu se lahko hitro pridružite tudi sami, tako da spletno trgovino najamete in preprosto preskočite vse začetne korake.