Moj voziček

Izdelki v vozičku Kol Cena
Skupaj 0,00 €

NA BLAGAJNO

Z veseljem vam svetujemo pri nakupu

tel. 01 43 76 333


E-revija za še ugodnejše nakupe

Bodite prvi, ki boste izvedeli za akcije, razprodaje in novosti na našem trgu.

Vaših podatkov ne posredujemo tretjim osebam. Odnaročite se lahko kadarkoli. Z oddajo naročila soglašate s splošnimi pogoji in politiko varovanja zasebnosti.

Vaša priporočila in ocene

  • Prvič sem pri Vas kupovala, in moje izkušnje so odlične. (Tanja )

  • Po slabi izkusnji oziroma nefleksibilnosti ki sem jo dozivel pri mimovrste sem se odlocil, da puskusam cim vec nakupov opravit pri drugih ponudnikih. Enaa se je izkazal kot odlicna izbira. (Aleš )

  • Z enaa imam že dolga leta zelo dobre izkušnje. Všeč mi je, da imate že tako dolgo koensistentne cene (redko se zgodi, da bi bil v kakšni kategoriji en izdelek malo cenejši od konkurence, drugi pa veliko dražji) in hitre dobavne roke. (Jan)

  • VEČ OCEN

Najbolje ocenjeni komentarji

Podjetni nižajo stroške z nami

Moj voziček

Izdelki v vozičku Kol Cena
Skupaj 0,00 €

NA BLAGAJNO

Vsakodnevno vdirajo v naša življenja in jih spreminjajo

 

avtor: Aljoša Domijan

objavljeno v Glas gopodarstva, avgust-september 2008

 

Brezžično, video, informacije. To je, na kratko, naša prihodnost. Seveda boste nekateri takoj pripomnili, da to že imamo. No, ja, popolne novosti praviloma na naša življenja vplivajo šele čez desetletja. Koliko je že star internet? Na tem mestu razmišljamo v letih.

Brezžične komunikacije že imamo v marsikaterem podjetju in gospodinjstvu. Z njimi so pokrili tudi marsikatero turistično območje in v naslednjem koraku se nam obeta tudi celovita pokritost mest in države. Ljubljana in Maribor, kot naši najstarejši univerzitetni mesti, bi to že nekaj let morali imeti. Vsekakor bo v nekaj letih dostop na splet v Ljubljani lahko (in po moje bi moral  biti!) brezplačen kot zrak. Skratka, prek spleta dostopne informacije nam bodo prek naših mobilnih telefonov in notesnikov dostopne brez omejitev, kar  bo seveda vplivalo na vrsto naših navad. Brez težav bomo našli najugodnejšega ponudnika želenega izdelka ali storitve v svoji bližini, rezervirali mizo v priljubljeni restavraciji, kupili vstopnico za gledališko predstavo ali poklicali najbližji taksi. Ob posedanju na klopi v senci mestnega parka nam bodo na voljo za branje vse knjige, za gledanje vsi filmi in za poslušanje vsa glasba ter multimedijski kanali. Podjetniki, ki svoje ponudbe in načina prodaje, trženja ter komunikacije ne bodo prilagodili tej na videz  nepomembni spremembi (ker se je že začela dogajati in smo jo sprejeli, se nam pač zdi taka!), bodo zagotovo imeli poslovne težave.

 

Samo še celovita multimedijska izkušnja

 

Novi formati videozapisov in vse višje hitrosti prenosa podatkov prek spleta omogočajo na računalniških zaslonih prikaz slike, ki je kakovostnejša od tistega, kar smo vajeni gledati na televiziji. Stroški filmske produkcije so vse nižji in nekaj povsem običajnega je, da tekste in slikovni material vse pogosteje nadomeščajo videoposnetki. Spletne strani bodo zato vse bolj podobne nonstop delujočim televizijskim programom, na katerih se bo vsaka oddaja začela takrat, ko si bomo to zaželeli. Že danes dokaj neprizadeto hodimo in se vozimo mimo veleplakatov, kioskov z množico revij s kričečimi barvami in naslovi. V prihodnjih letih se bomo odzivali samo še na celovito multimedijsko izkušnjo. Na spletu je vsa naša zgodovina, enciklopedično in drugo znanje in vse, kar se dogaja ta trenutek. Informacije so preprosto dostopne vsem, največkrat brezplačno. Če rečemo, da je na spletu vse naše znanje, se moramo zavedati, da je tam tudi vse naše neznanje. Google in njegovi morebitni prihodnji konkurenti zato razvijajo orodja, ki nam bodo pomagala ločevati zrno od plev. Pri tem ne gre samo za strokovne podatke. Prek Googla lahko že danes dobimo informacijo, katere blagovne znamke so zdaj pri nas priljubljene, ali kupujemo bolj notesnike ali mobilne telefone, ali nas zanimajo posojila ali naložbe. (Koliko podjetij to že uporablja?) Medtem pa vodilni ponudniki že razvijajo iskalnike po videovsebinah.

 

Sinergija treh trendov

 

Moram priznati, da na začetku nisem bil povsem odkrit. Toda to zdaj že veste. Naša prihodnost je: brezžično + video + informacije. Sinergija teh treh trendov bo pomembno spremenila naše nakupovalne in tudi vse druge življenjske navade, čemur se bodo morali prilagoditi vsi, ki računajo na uspeh v prihodnjih letih. Najbolj bo izpostavljen podjetniški sektor, vendar pa bodo spremembe vplivale tudi na politična razmerja, ne nazadnje bo pravilen odziv javnega sektorja na prihajajoče spremembe odločilnega pomena za zagotavljanje konkurenčnosti celotne države. Nobenega dvoma ni, da bomo za obstanek v igri uspešnosti morali kupiti zelo veliko računalniške, telekomunikacijske in programske opreme.