Moj voziček

Izdelki v vozičku Kol Cena
Skupaj 0,00 €

NA BLAGAJNO

Z veseljem vam svetujemo pri nakupu

tel. 01 43 76 333


E-revija za še ugodnejše nakupe

Bodite prvi, ki boste izvedeli za akcije, razprodaje in novosti na našem trgu.

Vaših podatkov ne posredujemo tretjim osebam. Odnaročite se lahko kadarkoli. Z oddajo naročila soglašate s splošnimi pogoji in politiko varovanja zasebnosti.

Vaša priporočila in ocene

  • V poplavi ponudnikov in trgovin, sem se na koncu odločila za vas. Ni mi žal. Izdelek sem imela v 48 urah doma na polici. Hvala za ažurnost. (Tanja )

  • Nadaljujte z dobrim delom in povečajte nagrade zvestim kupcem. (Rajko )

  • Znancem in prijateljem pogosto priporočim nakup. (Martin )

  • VEČ OCEN

Najbolje ocenjeni komentarji

Podjetni nižajo stroške z nami

Moj voziček

Izdelki v vozičku Kol Cena
Skupaj 0,00 €

NA BLAGAJNO

Pravih e-podjetij je pri nas le za vzorec

 

avtor: Aljoša Domijan

objavljeno v Delo FT, 10.11.2008

Na konkurenčnem trgu je prostor samo za najboljše. Imate najboljši izdelek? Najboljšo rešitev? Ni dovolj. Za uspeh potrebujete tudi najboljše strokovnjake za stike z javnostjo in najboljše ljudi za marketing, najboljše tržne stratege, najboljše prodajalce, najboljše davčne svetovalce, najboljše pravnike ...

Seveda, potrebujete tudi najboljši poslovno-informacijski sistem, ki vam zagotavlja optimizacijo poslovnih procesov, nadzor nad poslovanjem ter obenem nižanje celotnih stroškov. Potrebujete ga zaradi povezave s svojimi dobavitelji in kupci. Vaše podjetje mora čedalje pogosteje delovati 24 ur na dan. Ni naključje, da zato informatika postaja integralni del poslovanja vsakega sodobnega podjetja in je vključena v poslovno strategijo podjetja.

Kako do znanja? Če večino omenjenega znanja lahko najamete pri specializiranih ponudnikih, se znanju informatike ne boste mogli izogniti. Ni nujno, da boste morali okrog sebe zbrati sodelavce, ki poznajo vsa področja informatike, toda brez vsaj nekaj lastnega znanja tukaj ne bo šlo.

Za delo z računalnikom mora biti usposobljen že tako rekoč vsak delavec v podjetju. Žal tudi za najpreprostejša opravila na računalniku velja, da se hitro spreminjajo. Na trg prihajajo čedalje zmogljivejši operacijski sistemi in uporabniški programi, ki imajo poleg številnih prednosti vsaj eno pomanjkljivost. Zato, da izkoristimo njihove prednosti, se jih moramo naučiti uporabljati. Sicer bomo najsodobnejše programe v najboljšem primeru uporabljali enako kot starejše različice. Ob zamenjavi torej ne bomo imeli nobene koristi ali pa bomo celo ugotovili, da z njimi ne znamo narediti niti tistega, kar smo znali prej. Rešitev je preprosta: računalniški tečaj, na katerem bodo delavci vašega podjetja v nekaj urah dobili znanje, ki bi ga sicer sami počasi odkrivali mesece in mesece. Ali znate izračunati, koliko delovnih ur več bodo zaradi tega porabili?

Na drugem mestu je znanje vodstva. Če govorimo o vključenosti informatike v poslovno strategijo podjetja, morajo imeti ustrezno znanje na tem področju vsi vodilni v podjetju, sicer ne bodo usposobljeni za sprejemanje odločitev o razvoju podjetja. Tudi to znanje morate poiskati pri različnih ponudnikih izobraževalnih programov, na seminarjih in v strokovni literaturi. Drugače ne gre. Znanje, ki ste ga prinesli s seboj z rednega študija, zastara v nekaj letih.

Od tu imate na voljo več možnosti. V podjetju lahko postavite oddelek za informatiko in v njem zberete vse potrebne strokovnjake in znanje. To si lahko privoščijo le res velika podjetja, ki jim, ne glede na njihovo velikost, ta korak priporočam le, če je informatika ključen element njihove konkurenčne prednosti. Druga podjetja, ki potrebujejo le odlično informacijsko podporo za svoje poslovanje, pa lahko te storitve v celoti najamejo pri specializiranih ponudnikih.

Večina podjetij se odloča za vmesno pot. Lastno znanje s področja informatike in telekomunikacij dopolnjujejo z oddajo del zunanjim izvajalcem. S tem si zagotovijo hitrejši prenos znanja informacijske tehnologije v svoje okolje. Izkušnje tudi kažejo, da so časi od začetka uvajanja rešitve do njene popolne uporabnosti pri sodelovanju z zunanjimi izvajalci precej krajši. Zunanji partner, ki pozna svojo konkurenco, s seboj prinaša tudi informacije o dogajanju v okolju, državni upravi, bančnem sistemu in podobno. Navsezadnje pa tudi veliki proizvajalci, kot so Oracle, IBM in Microsoft, že zdaj razvijajo rešitve, ki bodo prišle na trg šele leta 2011 in pozneje. Kako drugače kot v sodelovanju s svojim strateškim partnerjem lahko že danes dobite podatke o tem, kakšen bo videti poslovni svet čez nekaj let in kaj bo pomenilo poslovanje kadar koli, kjer koli, s komer koli in kakor koli?

V zadnjem času je znanje čedalje pogosteje mogoče najeti tudi kot spletno storitev. Na voljo so tako rešitve za prodajo prek spleta, elektronski arhivi, elektronski računi, rešitve za zaščito pred virusi in podobno. Najamete lahko tudi računovodske programe, elektronski poštni sistem. Razširjeno je gostovanje spletnih strani in uporaba varnih plačilnih sistemov.

Domače izkušnje niso najboljše. Kljub deklarativnemu priseganju na znanje in sorazmerno široki ponudbi izobraževanj IKT, ki jih ponujajo specializirani ponudniki, se ne moremo primerjati z razvitejšimi gospodarstvi. Tudi na področju oddaje del se še vedno ne moremo primerjati z najrazvitejšimi državami. Skratka, domača podjetja so še daleč od tega, da bi se ukvarjala le s tistim, kar najbolje znajo in tako tudi daleč od globalne konkurenčnosti. Tudi zato je pravih e-podjetij pri nas le za vzorec.