Moj voziček

Izdelki v vozičku Kol Cena
Skupaj 0,00 €

NA BLAGAJNO

Z veseljem vam svetujemo pri nakupu

tel. 01 43 76 333


E-revija za še ugodnejše nakupe

Bodite prvi, ki boste izvedeli za akcije, razprodaje in novosti na našem trgu.

Vaših podatkov ne posredujemo tretjim osebam. Odnaročite se lahko kadarkoli. Z oddajo naročila soglašate s splošnimi pogoji in politiko varovanja zasebnosti.

Vaša priporočila in ocene

  • Prvič sem pri Vas kupovala, in moje izkušnje so odlične. (Tanja )

  • Po slabi izkusnji oziroma nefleksibilnosti ki sem jo dozivel pri mimovrste sem se odlocil, da puskusam cim vec nakupov opravit pri drugih ponudnikih. Enaa se je izkazal kot odlicna izbira. (Aleš )

  • Z enaa imam že dolga leta zelo dobre izkušnje. Všeč mi je, da imate že tako dolgo koensistentne cene (redko se zgodi, da bi bil v kakšni kategoriji en izdelek malo cenejši od konkurence, drugi pa veliko dražji) in hitre dobavne roke. (Jan)

  • VEČ OCEN

Najbolje ocenjeni komentarji

Podjetni nižajo stroške z nami

Moj voziček

Izdelki v vozičku Kol Cena
Skupaj 0,00 €

NA BLAGAJNO

Nakup z uveljavljanjem neposredne oprostitve plačila DDV

Nakup brez DDV na osnovi uveljavljanja neposredne oprostitve omogočamo:
• pravnim osebam, davčnim zavezancem iz Evropske Unije (razen Slovenije)
• diplomatskim predstavništvom, konzulatom  ter mednarodnim organizacijam s sedežem ali predstavništvom v Sloveniji (velja tudi za osebje in njihove družinske člane), v skladu z mednarodnimi pogodbami, ki obvezujejo Slovenijo

Postopek pri pravnih osebah, davčnih zavezancih iz Evropske Unije (razen iz  Slovenije)
Plačilo mora biti izvedeno iz TRR kupca na naš TRR. Pri nakupih z gotovino oprostitve plačila DDV pri nas ni mogoče uveljavljati.
Kupec nam mora pred dobavo sporočiti svojo ID številko. Ostale podatke preverimo preko sistema VIES: http://ec.europa.eu/taxation_customs/vies/.
Če blago na naslov kupca izven Slovenije pošljemo mi, za dokumente iz katerih mora biti jasno razvidno, da se nanašajo na prevoz blaga iz računa v drugo državo članico EU, poskrbimo sami.
Če blago prevzame predstavnik kupca osebno, mora pred tem izpolniti in podpisati pisno izjavo o prevozu blaga v drugo državo članice (Vzorec izjave v angleškem jeziku).

V tem primeru izstavimo račun brez obračunanega DDV z ustrezno klavzulo o oprostitvi na računu (na računu izpiše klavzula o oprostitvi (tip prometa 4 – dobava blaga v EU, besedilo na dobavnici in računu 2 – šifra 28)

Postopek pri nakupih diplomatskih predstavništev, konzulatov  ter mednarodnih organizacij s sedežem ali predstavništvom v Sloveniji (velja tudi za osebje in njihove družinske člane)
Vrednost blaga ali storitev po posameznem računu (z vključenimi davki) mora biti višja od 60 EUR. Kupec mora pred dobavo predložiti ustrezno potrdilo.
Če gre za mednarodno organizacijo, ki kupuje za službene potrebe in iz mednarodne pogodbe, ki obvezuje Slovenijo, izhaja, da gre nedvomno za mednarodno organizacijo, ki je upravičena do oprostitve plačila oziroma vračila plačanih davkov, potrdilo ni potrebno. Kupec nas mora o tem obvestiti pred nakupom in posredovati ustrezen vir za preverjanje.

Če diplomatska predstavništva in konzulati s sedežem v drugi državi članici Evropske unije in mednarodne organizacije s sedežem ali predstavništvom v eni od drugih držav članic Evropske unije ali njihovo osebje, nabavljajo blago oziroma naročajo storitve pri nas, lahko uveljavijo neposredno oprostitev plačila davkov na podlagi predložitve Potrdila o oprostitvi – Priloga IV, ki ga potrdi pristojni organ države v kateri imajo sedež. Namesto slovenske različice je potrdilo lahko v enem od uradnih jezikov EU.
Enako velja za diplomatska predstavništva in konzulate v tretjih državah in mednarodne organizacije s sedežem ali predstavništvom v tretji državi.

V teh primerih izstavimo račun brez obračunanega DDV na podlagi 50. in 54. člena ZDDV in navedemo številko potrdila. Potrdilo shranimo kot prilogo k računu.

Če blago ali storitve nabavljajo diplomatska predstavništva in konzulati v Sloveniji ter mednarodne organizacije s sedežem ali predstavništvom v Sloveniji (velja tudi za osebje in njihove družinske člane), morajo na Davčnem uradu v Ljubljani pridobiti Potrdilo za neposredno oprostitev davka - Priloga II.

V teh primerih izstavimo račun brez obračunanega DDV z navedbo, da davek ni obračunan ter navedbo številke potrdila.  Potrdilo shranimo kot prilogo k računu.

V kolikor ob dobavi ni bila uveljavljena oprostitev plačila davka, lahko upravičenec sam na podlagi Zahtevka za vračilo davka –  Priloga III,  ureja vračilo davka pri Davčnem uradu Ljubljana, lahko tudi elektronsko prek sistema eDavki, najkasneje v šestih mesecih od datuma izdaje računa.

Obrazce so na voljo na spletni strani DURS:
• Priloga I: Osnovno potrdilo za oprostitev davkov
• Priloga II: Potrdilo za neposredno oprostitev davkov
• Priloga III: Zahtevek za vračilo davka
• Priloga IV: Potrdilo o oprostitvi

Zakonodaja in pojasnila:
• Pravilnik o pogojih in načinu oprostitve davkov za diplomatska predstavništva, konzulate ter mednarodne organizacije v skladu z mednarodnimi pogodbami, ki obvezujejo Slovenijo (Uradni list RS, št. 141/06, 117/08, 68/09)
• http://www.durs.gov.si/si/davki_predpisi_in_pojasnila/davek_na_dodano_vrednost_za_pravne_osebe_in_za_fizicne_osebe_ki_opravljajo_dejavnost_obrazci/